Akademik Birimler Işık Lisesi
YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ
Öğrencilerimizin okulumuzun dil eğitiminde bir kriter olarak kabul ettiği Avrupa Birliği Dil Çerçevesi Programı (CEFR) dil seviyelerinden C1 seviyesine 12. sınıfa kadar ulaşması hedeflenmektedir. Ağustos ayında uygulanan Placement Test ile öğrencilerimizin düzeyleri belirlenmekte ve düzeylerine göre seviye grupları oluşturulmaktadır. Söz konusu sınavda dil becerileri açısından dört farklı türde (okuma-yazma-dinleme-konuşma) değerlendirme yapılan öğrencilerimizin her bir beceride geliştirilmesine gereksinim duydukları konular açığa çıkmakta, bu da yıl içerisinde belirlenen izlencenin sağlıklı yürümesine yardımcı olmaktadır. Bu sınavın sonuçları doğrultusunda ağustos ayında iki hafta süresince her gün 5 saat olmak üzere öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda ders izlencesi oluşturulmaktadır. Dersleri 1 Türk / 1 Yabancı öğretmen yürütecektir. Böylece yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerimiz farklı iki dil seviyesinde eğitime hazır hâle gelmektedirler.
Tüm bunlara ek olarak öğrencilerimizin dil becerilerinin geliştirilmesi amacıyla hafta içi iki gün okul saatleri dışında akademik destek çalışmaları planlanmaktadır. Bu çalışmalar salt başlangıca özgü olmayıp eğitim-öğretim yılı süresince sürdürülebilir olarak planlanacaktır. Ayrıca öğrencilerimizin fen lisesi akademik içeriğine uygun olarak terminoloji bilgilerinin oluşturulabilmesi için okulumuz Fen Bilimleri & Matematik Bölümü ile koordineli bir çalışma yürütülmektedir.
Öğrencilerimiz ikinci yabancı dil olarak Almanca, Fransızca ve İspanyolca dillerinden birini seçecektir. Okul olarak hedefimiz, öğrencilerimizi 12. sınıfa kadar CEFR A2 seviyesine getirmektir.
FEN BİLİMLERİ – MATEMATİK BÖLÜMÜ
Fen dersleri, deney yapmayı ve görsel olarak öğrenmeyi kolaylaştırmak amacıyla laboratuvarlarda işlenmektedir. Fizik, kimya, biyoloji derslerine ait teknolojik olarak oldukça donanımlı üç farklı laboratuvarın yanı sıra fen lisesi öğrencilerine özel uygulanan proje bazlı eğitim sisteminde her bir öğrencinin ayrı ayrı deneyler ve projeler üretmesini sağlayan ARGE laboratuvarı bulunmaktadır. Yapılan projeler öğrencilerin farklı derslerde öğrendiklerini bir arada uygulamalarına olanak sağlayan STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) eğitim yaklaşımıyla uyumludur. Öğrenciler bilgisayar programları aracılığıyla tasarladıkları projelerin prototiplerini de üç boyutlu yazıcıyla üretebilmektedirler.
Matematik derslerinde ispatlar yoluyla öğrenmenin kalıcı hâle getirilmesinin yanı sıra ulusal ve uluslararası yarışmalarda da öğrencilerimizin bulundukları seviyeyi görmeleri sağlanmaktadır. Katılım sağlanan yarışmalar sonrasında her öğrenciye sertifikaları verilmektedir. Uluslararası yarışmalar; Kanada Waterloo Üniversitesi tarafından düzenlenen Pascal (9. sınıf), Cayley (10. sınıf), Fermat (11. sınıf) ve Kanguru matematik yarışmalarıdır. Öğrencilerimize, Ulusal proje yarışmalarına, olimpiyatlara, TÜBİTAK ve diğer proje yarışmalarına da katılım fırsatı sunulmaktadır.
Yabancı diller zümresi ile iş birliği içerisinde hazırlanan yabancı dil dersi içeriklerinde öğrencilerin bilimsel metinler yoluyla ve sayısal ders notlarına da yer verilmektedir. İngilizce içeriklerle sayısal derslere ait terminolojiyi de öğrenmeleri sağlanmaktadır. Ders işlenişinde teknoloji kullanımına sıklıkla yer verilmekte, ders dışı zamanlarda da öğrencilerin çeşitli web araçları yoluyla ödev, değerlendirme, tartışma gibi akademik çalışmaları yapmaları için platformlar oluşturulmaktadır.
Fen Bilimleri – Matematik Bölümleri bünyesinde Robotik, Matematik ve Zekâ, Web Tasarım ve Programlama kulüp çalışmaları kapsamında uzman konuklar ve üniversite akademisyenleriyle de sık sık bir araya getirilen öğrenciler yurt içi-yurt dışı gezilerle de (Cern, NASA, Matematik Köyü v.b.) öğrendiklerinin uygulamaları olanağına sahip olmaktadırlar. Ayrıca Işık Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen bilim kampında da hem bilimsel çalışmalar yapma hem de güvenli bir kampüste üniversite hayatını tanıma fırsatı sunulmaktadır.
Yüksek liseye geçiş puan başarısı ile gelen öğrencilerin bir üst eğitim kurumu olan üniversite sınavında da başarılarını arttırarak sürdürmeleri amacıyla hafta içi ve hafta sonu akademik destek çalışmaları yapılmaktadır. Öğrencilerin akademik gelişimleri düzenli yapılan değerlendirme sınavlarıyla takip edilmekte, öğrenciler eksik oldukları konularda ek çalışmalar ve ödevlerle desteklenmektedir.
EDEBİYAT – SOSYAL BİLİMLER BÖLÜMÜ
Fen Lisesi öğrencilerinin edebiyat ve sosyal dersleri severek çalışmaları öncelikli hedefimizdir. Öğrencilerimizin yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak, sosyal beceriler kazanmalarını sağlamak, insan haklarına saygılı, evrensel değerlere sahip bireyler olmalarını sağlamak amacıyla yapılacak çalışmalar şunlardır:
•Fen ve matematik zümreleriyle iş birliği içerisinde ortak projeler geliştirilmektedir.
•Uygun konular deneysel olarak veya atölye çalışması şeklinde ele alınmaktadır.
•Akademik olarak yüksek hedefleri olan bu öğrencilerimiz üniversiteye hazırlık için etütlerle desteklenmektedir.
UYGULAMALI DERSLER BÖLÜMÜ
Bölümümüz eğitim-öğretim yılı süresince törenler, geziler, kamplar, yardım kampanyaları, özel günler, spor müsabakaları, sergiler, konserler başlıkları altında çok sayıda etkinlik düzenlenmektedir.
Spor ve sanat alanlarına ilgi duyan öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası yarışmalara katılması sağlanacaktır. FMV Işık Spor Kulübünde birçok başarılı sporcu yetişmesi, öğrencilerimiz okul yaşamı boyunca kazanacakları bu yetkinliklerle yurt dışındaki üniversitelerden öncelik görüp burs olanaklarına sahip olmaları hedeflenmektedir.
• Beden Eğitimi
Kampüsümüzün fiziki şartları öğrencilerimizi spora yönlendirmek açısından çok elverişli durumdadır. Beden eğitimi derslerinde amacımız; öğrencilerimizi, beden ve ruh gelişimlerini göz önünde bulundurarak, öz güveni, öz denetimi, öz disiplini, cesareti, toplumsal uyumu gelişmiş, iş birliği yapabilen, çabuk ve doğru kararlar verebilen sağlıklı bireyler hâline getirmektir. Okul içinde, her öğrencimizin spora yönlendirilmesi ve spor yapması bizim için esastır. Yapılacak turnuvalar ve spor kulübü etkinlikleri sonunda istekli öğrencilerimiz okul takımlarına seçilmektedir.
• Görsel Sanatlar ve Müzik
Öğrencilerin içsel enerjilerini doğru yönlendirmek, sosyal ve evrensel iletişimlerini kuvvetlendirmek, müzik ve görsel sanatlardaki becerilerini göstermeleri amacıyla okulumuzda sergiler ve yarışmalar düzenlenmektedir. Ayrıca öğrencilerimizin okul dışında da yarışma, festival ve sergilere katılmaları sağlanmaktadır.
Okulumuzda belirlenen günlerde Sempre Arte adı altında sanat etkinlikleri üzenlenmekte,öğrencilerimiz yeteneklerini, müzik ve resim çalışmalarını kendi arkadaşlarıyla paylaşmaktadırlar.
Bölümümüz bünyesinde yer alan kulüpler şunlardır: Müzik Sempre Art Kulübü, Resim Sempre Art Kulübü, Yüzme Kulübü ve Tenis Kulübü.
Matematik Bilimi insan zekâsının toplum için yarattığı en büyük ortak değerdir. Evrenselliği onun gücüdür. Matematik; insanın doğayla olan ilişkilerini denetleyebilmesi, düşünmesi, gerçeği görmesi demektir. İnsana analiz ve sentez yapabilme gücü verir, kısaca hayat matematiktir. Bizler de Matematik Bölümü öğretmenleri olarak:
Öğrencilerimizin;
- Özgün düşünebilme ve araştırabilmelerine
- Teoriler üretebilmelerine
- Çözüm yöntemlerini paylaşabilmelerine
- Hedefe yönelik çalışma alışkanlıkları ve sorular üzerinde yoğunlaşabilmelerine
- Sonuca ulaşmak için bilimsel düşünme alışkanlığı geliştirebilmelerine
- Sonuca giden en kısa ve doğru yolu bulabilmelerine
- Bilim alanındaki gelişmeleri kabule hazır olmalarına
yardımcı oluyoruz, yol gösteriyoruz. Bu analitik süreçte en önemli unsur tabi ki öğrencidir. Amaç haline getirdiğimiz bu becerileri öğrencilerimize aktararak onların başarıyı yakalamasını sağlamak öncelikli hedefimizdir.
Bizler "Başarı, hayatın ta kendisidir" felsefesine inanarak öğrencilerimizi MEB müfredatının yanı sıra üniversite sınavlarına tam yeterlilik düzeyinde hazırlamayı hedefledik. Ders saatlerinde verilen konu anlatımının, sunumların haricinde birebir çalışmalar, haftalık konu tarama testleri, her ay uygulanacak deneme sınavları ve tüm bu aşamalardan sonra öğrencinin başarı grafiğinin çıkarılarak geribildirim çalışmalarıyla eksik konularının yeniden taranması uygulamaları yapılmaktadır. Amacımız matematiği iyi bilen bireylerin yanı sıra düşünen, sorgulayan ve de ulaştığı sonuçları tartabilen bireyler yaratmaktır. Öğrencilerimizin gerek üniversiteyi kazanma yüzdeleri, gerek katıldıkları forumlardaki başarıları da doğru yolda ilerlediğimizin somut göstergesidir.
İngilizce
Yabancı ve Türk öğretmenlerden oluşan Yabancı Diller Bölümü'nün amaçları, hazırlık sınıfında öğrencileri yoğun bir program ile okuma, konuşma, yazma ve dinleme becerilerinde CEFR B1+ seviyesine ulaştırmak ve lise programını izleyebilecek seviyeye getirmektir.
Lisede ise amacımız edebiyat aracılığıyla, öğrencilerimize dünya kültürlerinden seçilmiş orijinal edebi eserleri okuyabilecek ve yorumlayabilecek beceriler kazandırmak; 'Intercultural Communicative Competence' yani kültürlerarası iletişimsel yetkinliğe erişmelerini sağlamaktır. Essay writing (fikir yazısı) çalışmalarıyla yazma becerilerini pekiştirmek de diğer önemli hedefimizdir.Hedeflenen düzey CEFR C1-C2'dir.
TOEFL Hazırlık Programı
Akademik çalışmalarımızın hedeflerinden biri de uluslararası bir sınav olan TOEFL IBT sınavına öğrencilerimizi hazırlamaktır. TOEFL sınavında istenilen barajı aşmak (80/120), öğrencilerimizin yurtdışındaki üniversitelere yerleştirilmelerine yardımcı olduğu gibi, yurtiçindeki üniversitelerin de hazırlık sınıflarını atlamalarını sağladığından, C1-C2 düzeyindeki bu sınava hazırlık programı akademik çalışmalarımızın önemli hedeflerinden biridir.
Öğrencilerimizin başarılarına duyurular bölümünden ulaşılabilir.
Almanca- Fransızca-İspanyolca
İkinci yabancı dil Almanca , Fransızca ve İspanyolca'da hedefimiz, lise eğitimi sonunda CEFR A2-B1 seviyesine ulaşmaktır. Bu hedeflere ulaşmada Almanca'da Goethe Zertifikat- Fit in Deutsch, Fransızca'da Delf ve İspanyolca'da Dele sertifika sınavlarına yönelik çalışmalar yapılır ve öğrencilerimizin bu sınava girmeleri sağlanır. Öğrencilerimizin başarılarına duyurular bölümünden ulaşılabilir.
FMV Işık Lisesinin temel hedefi çağdaş dünyanın ileri teknolojisini kullanabilen Atatürk İlkeleri'ne bağlı, laik ve katılımcı, araştırmacı, objektif, sorumluluk sahibi, özgüveni yüksek ve savunan, yaşadıkları çevrenin farkına varan öğrenciler yetiştirmektir.
Bölümümüzce Okutulan Dersler;
Lise fizik, kimya, biyoloji ve sağlık bilgisi ve trafik kültürü dersleridir. 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren de İleri Düzey Yerleştirme (Advanced Placement / AP) programı uygulanacaktır.
Fen Öğretimindeki Temel Hedeflerimiz;
Öğrencilerimizin fen derslerinde analitik düşünmeyi, olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurabilmeyi, yaşadıklarını yorumlayabilmeyi ve çevrelerindeki olayları gözlemlemeyi öğretmek amaçlanmaktadır.
Öğrencilerimizin gözlem yapmaktan deney çalışmaları ve proje üretmelerine kadar geniş bir öğrenme alanında bilimsel süreçlere aktif olarak katılmaları amaçlanır.
Bireysel farklılıkları gözetilerek, bütün öğrencilerimizin Fen Bilimleri dersi bilgi birikimi yüksek olarak yetişmesi temel hedefimizdir.
Laboratuvar Çalışmaları
Tüm laboratuvarlarımız ilgili branşlarda her türlü deney ve çalışmayı yapabilecek donanıma ,gerekli alt yapı ve güvenlik koşullarına sahip olarak Avrupa ve Dünya standartlarına uygun olarak yenilenmiştir.
Deneysel çalışmalarla desteklenmesi amacıyla dersler, haftalık program dahilinde laboratuvarda işlenmektedir.
Öğretim Uygulamalarımız
Ders konuları ezberci eğitimden uzak, analitik düşünme, sentez, analiz ve yorum yapabilme, sonuç çıkarabilme becerilerini kazandıran metotlarla işlenmektedir.
Öğrencilerimizle ders dışı saatlerde birebir ilgilenilmektedir. Ders bazında ve davranış biçimlerindeki kişisel gelişimleri gözlemlenmektedir.
Derslerde işlenen konular laboratuvar ortamında; grup ve bireysel deneyler, interaktif sunumlar ve Internet ortamının desteği ile pekiştirilmektedir.
MEB'in öngördüğü müfredat programıyla birlikte 12.Sınıfların YGS ve LYS çalışmaları da yürütülmektedir.Konuların pekiştirilmesi ve test çözme hızının artırılması için öğrenciler yoğun olarak desteklenmektedir.
Öğrencilerimiz konu kavrama sınavları ile değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonuçlarına göre öğrencilerimizin eksiklikleri giderilmektedir.
Fen Bölümü kapsamında açılan Kulüp programı, öğretmenlerin rehberliği ve gözetiminde proje çalışmalarını kapsamaktadır.Öğrencilerimizin geliştirdikleri projeler; her yıl TÜBİTAK gibi ulusal ve uluslararası bir çok proje yarışmalarına katılmaktadır.
Çağımız; eleştirel düşünebilen, iletişim ve iş birliği kurup geliştirebilen, yaratıcı ve girişimci bireylere ihtiyaç duyar. Bu da ancak etkili bir ana dil eğitimiyle gerçekleştirilebilir. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak bizler, bu bilinçle çalışmalarımızı okulumuzun en önemli yol gösterici ilkesi "önce iyi insan yetiştirmek" amacına uygun ve eğitimde mükemmelliğe önem vererek planlarız.
FMV Özel Işık Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak amaçlarımız ve hedeflerimiz;
- Ulusal ve evrensel değerleri kavrayıp benimseyen ve bunları içselleştirerek davranış haline getiren,
- Duygu ve düşüncelerini açık, akıcı, doğru bir şekilde sözlü ve yazılı olarak ifade edebilen,
- Türk ve dünya edebiyatını tanıyıp takip edebilen,
- Edebi eleştiri yapabilen, bu sayede kendi tarzını oluşturan,
- Kişisel farklılıklarını göz önünde bulundurarak özel yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfeden,
- Tiyatro, sinema vb. sahne sanatlarının bilinçli takipçileri olan,
- Bilimsel yöntemleri kullanma becerisi geliştiren,
- İnsan haklarına bağlı, okuyan, sorgulayan, araştıran, analitik düşünen,
- Çevresine ve toplumuna duyarlı,
- Bireysel ve toplumsal farklılıkların bilincinde olan, bu farklılıklara saygılı ve farklılıklarla birlikte yaşamayı bilinç düzeyine çıkaran,
- İçinde yaşadığı toplumu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmayı ve hatta onun da üzerine çıkarmayı hedef edinen,
- Laik, demokrat ve Atatürkçü gençler yetiştirmektir.
Bu amaç ve hedefler doğrultusunda, derslerimizde teknolojinin günlük yaşantımızdaki yerine de dikkat çekilerek teknoloji ile çağdaş yaşamın birlikteliği konusunda öğrencinin bilinçlenmesi sağlanmaktadır.
Bölümümüz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ulusal müfredatı esas alır. Buna ek olarak öğretmenlerimiz; her sınıf düzeyinde yaptığı okuma kitapları seçimleriyle, hazırladıkları ders föyleriyle, alanında uzman kişilerden aldığı hizmet içi eğitimlerden edindiği çağdaş ders işleme yöntemleriyle ana dil eğitimini zenginleştirip daha verimli hale getirmektedir. Özellikle edebi eser okuma, anlama ve inceleme aşamaları; öğrencilerin etkin olduğu, araştırma yaptığı, grubuyla ve öğretmeniyle iş birliği içinde olduğu, öğrenci merkezli çalışmalarla gerçekleştirilir. Bu sayede öğrencilerimiz ulusal sınavlarda başarılı olacakları yeterlilikleri kazanmanın yanında bireysel becerilerini de geliştirme fırsatı bulurlar.
Bölümümüz, her yıl tören ve anma programlarının yanında geleneksel olarak 11. sınıf düzeyinde bir şiir dinletisi ile tüm özel okullar ve devlet okullarının hem öğrenci hem de öğretmenlerinin katılımına açık Kültür ve Edebiyat Sempozyumu düzenler. Ayrıca her sınıf düzeyindeki öğrencilerimiz o yıl eserini inceledikleri en az bir yazar, şair, eleştirmen ya da çevirmenle buluşarak söyleşi ya da atölye çalışması yapar. Planlanan tüm etkinliklerle öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası organizasyonlarda yer alabilecek yeterliliğe kavuşması, ulusal ve uluslararası toplumsal sorunlara farkındalık geliştirerek çözümler üretmesi amaçlanır.
Uygulamalı Dersler Bölümü olarak; öğrencilerimize Bilişsel gelişimle birlikte sosyal psikomotor ve kültürel olarak "Bu Okul Önce iyi insan yetiştirir" sloganı ile en iyi ve en modern eğitim olanaklarını sunmayı amaçlamaktayız. Bu amaç doğrultusunda Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar ve Müzik derslerinde aşağıdaki faaliyetler yürütülmektedir.
Beden Eğitimi ve Spor Derslerinde,
Beden Eğtimi ve Spor Derslerimizin temel amacı öğrencilerimizin beden ve ruh sağlığını geliştirmek, dostça oynama ve yarışma, kazananı takdir etme, kaybetmeyi kabullenme, kendisine güven duyma, arkadaşları arasında işbirliği sağlama ve becerilerini ortaya koyma özellikleri kazandırmaktır.
Görsel Sanatlar Derslerinde,
Görsel sanatlar ve teknoloji tasarım derslerinde öğrencilerimiz kendilerini sanat yoluyla ifade ederler. Teknoloji tasarım derslerinde öğrencilerimiz araştırma, proje tasarlama ve uygun materyal seçimiyle yaratıcı çalışmalar yaparlar. Aynı zamanda birey olarak çevre, doğa ve endüstriyel gelişmelerin farkında olmaları sağlanır. Derslerimizde seramik uygulamalarına da yer verilmektedir. Öğrencilerimiz görsel sanatlar dersinde Türk ve dünya sanatından örnekleri inceleyerek eserleri tanıma ve yorumlama becerisi edinirler. Pastel, guaj boya, tuval üzerine akrilik çalışmaların yanı sıra baskı teknikleri, ebru çalışmaları ve atık materyallerle üç boyutlu tasarımlar yaparlar. Eğitim–öğretim döneminde düzenlenen sanat ve kültür gezileri ile farklı sanat dallarını ve sanatçılarını tanıma imkanı yakalarlar. Öğrencilerimizin yıl içerisinde yaş ve seviyelerine uygun olan yarışmalara katılmasına destek verilir.
Müzik Derslerinde,
Bu dalda yetenekli öğrencilerimizin kendilerini ifade etmelerine olanak sağlanır. Derslerimizde tüm öğrencilerimize Türk ve Batı müziği kültürü kazandırılmaya çalışılır. Yetenekli öğrencilerimizden piyano, org, gitar, bas gitar, klarnet, bateri, perküsyon, vokal ve keman aletlerini çalanlarla okul orkestrası oluşturulur. Bu çalışmalar her yıl törenlerde ve yılsonu konserlerinde öğrencilerimize ve velilerimize sergilenir. Öğrencilerimiz duygularını müzik yoluyla ifade etme becerisi kazanarak, müzikle ilgili etkinliklere katılmaktan zevk alır, sesini doğru ve etkili kullanır, müzik dağarcığını çalarak ve söyleyerek geliştirir.
Uygulamalı Dersler Bölümü-Sosyal Etkinlik Kulüpleri,
Uygulamalı Dersler Bölümü bünyesinde bulunan, Sosyal Etkinlik Kulüplerimizde, öğrencilerimiz arkadaşları ile işbirliği ve yardımlaşmayı geliştirip yeteneklerini ortaya koyarak, kendilerine olan güven duygusunu kazanırlar, fiziksel ve sanatsal becerilerini geliştirirler. Kulüplerimiz;
Futbol Kulübü
Basketbol Kulübü
Sivil Savunma İlkyardım Trafik ve Voleybol Kulübü
Masa Tenisi Kulübü
Tenis Kulübü
Modern Dans Kulübü
Mindfulness &Yoga
Satranç Kulübü
Resim Kulübü
Müzik Kulübü
Seramik Kulübü
İnsan, sorgular. Yeryüzü şekillerini, dağların, ovaların, vadilerin, platoların özelliklerini öğrenir ve sorgular. İklimi, bitki örtüsünü, toprağı sorgular. Bütün bu doğal olayların kendisine olan etkilerini sorgular. Bu sorgulamasını yaparken insan, kendisini bu olayların içinde bulunduğu halkanın merkezine değil çevresine koymasını bilir. Bizler, doğanın kendisiyiz.
İnsan, sorgular. Ortaya çıkışından bu güne, yaşadığı gezegende gelişen, kendisinin yol açtığı olayları sorgular. Bu olayların ortaya çıkmasında etkenlerin farkına varır. Bu etkenlerin sonuçlarını analiz eder. Olası gelişmeleri, geçmiş tecrübelerden yola çıkarak değerlendirip, kendisine bir yol haritası çıkartmasını bilir. Bizler, geçmişin kendisiyiz.
İnsan, sorgular. Varlığı, bilgiyi, gerçeği ve güzelliği sorgular. Bildiğini nasıl bildiğini, bilginin kökeni ve sınırlarını sorgular. Zaman ve mekân arasında ne tür bir bağ olduğunu, hatta bu bağın olup olmadığını sorgular. Antik Yunan, Hint, Batı filozoflarının bu sorgulama yöntemlerini bilerek kendi yorumunu yapmasını bilir. Bizler, düşüncenin kendisiyiz.
İnsan, sorgular. Kendi hayatının amacını, akıl ve irade sahibi birey olarak özgürlüklerini ve sorumluluklarını sorgular. Aynı zamanda insana, düşünceye, hürriyete, ahlaki olana, kültürel mirasa saygı duyması gerektiğini bilir. Bizler, inancın kendisiyiz.
FMV Özel Işık Lisesi, sosyal bilimler derslerinin amacı, bütün bu değerlerin bilincinde, sorgulayan, sebep sonuç ilişkisi kurabilen, kendi barışını sağlayarak dünya barışının sağlanacağı ilkesini benimsemiş saygın bireyler olma yollarının kazandırıldığı bir ortam oluşturmaktır.
Bizler, insanın kendisiyiz.