Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Okulumuzun rehberlik ve psikolojik danışma bölümünde, öğrencilerimizin içinde bulundukları gelişim dönemi gereksinimlerine uygun rehberlik programları geliştirilerek uygulamaya konulur. Her bireyin akademik gelişiminin yanı sıra sosyal ve duygusal gelişimi öncelikli hedef alınarak bireyin ihtiyaçlarına dönük amaç ve yaklaşım olarak 'Önleyici ve Gelişimsel' bir rehberlik anlayışı benimsenmektedir.
Okulumuzun rehberlik ve psikolojik danışma bölümünde öğrencilerin,
Okulumuzda uygulanan rehberlik ve psikolojik danışma çalışmaları, bireysel ve grupla psikolojik danışma ve rehberlik olarak hizmet vermektedir.
Tanıma ve Oryantasyon Çalışmaları
Fiziksel ve sosyal çevreye uyum çalışmaları ve öğrencinin ilgi ve yeteneklerini keşfetme amacıyla uygulanan çeşitli bireyi tanıma test ve teknikleri uygulanmaktadır.
Bireysel Görüşmeler
Duygusal ve psikolojik anlamda karşılaşılan çeşitli zorluklar, aile içi dinamikler, kendini tanıma ve duygusal alanda farkındalık ve içgörü kazanma, fiziksel, bilişsel ve sosyo-duygusal açıdan gelişim ile duygusal kaynaklı yaşanabilecek akademik ve davranışsal problemler hakkında öğrenci ve velilere bireysel psikolojik danışma hizmeti verilmektedir. Bu hizmet diğer psikolojik danışma çalışmalarında olduğu gibi 'gönüllülük' ve 'gizlilik' esas alınarak, koşulsuz kabul ile okul, aile ve öğrenci işbirliğinde gerçekleştirilmektedir.
Grup Çalışmaları
Belirlenen bir tema ya da grubun kendi etkileşimiyle ortaya çıkan bir konuda, grup etkileşimini ve grup desteğini temel alan aynı gereksinimleri bulunan öğrencilerin bir araya getirilmesiyle gerçekleştirilen çalışmalardır. İletişim, duygusal farkındalık, öfke kontrol becerileri ve arkadaşlık ilişkileri gibi konular grup çalışmalarına örnek oluşturmaktadır.
Sınıf İçi Etkinlikler
Öğrencilerin eğitsel ve sosyal hedefleri gerçekleştirmeleri, okul hayatlarına uyumu güçlendirmek amacıyla ihtiyaca dönük ya da okul planı çerçevesinde sosyal becerileri destekleyici ve geliştirici sınıf içi etkinlikler yapılmaktadır.
Öğrenme ve Bireysel Destek Çalışmaları,
Öğrenme ve bireysel destek çalışmaları, öğrencilerin öğrenme süreçlerinde ve akademik becerilerini ortaya koymalarında önemli rolü olan bilişsel becerileri destekleyecek çalışmaları içerir. Öğrenme ve bireysel destek çalışmalarına dahil olacak öğrenciler, öğretmen, psikolojik danışman, aile gözlemleri sonrasında psikolojik danışman tarafından uygulanan envanter, test vb. uygulamaların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir. Psikolojik danışman yaptığı çalışmayı aileyle, öğretmen ve öğrenme destek uzmanıyla paylaşır. Öğrenme destek uzmanı belirlenen alanlara yönelik çalışmaların olduğu programı planlar ve öğrenciyle belirli bir periyod içinde düzenli çalışmalar yapar. Bu süreçte çocuk-öğrenme destek uzmanı-ailenin birlikte çalışması, ailenin paylaşımı ve işbirliği oldukça önemlidir. Öğrenme destek uzmanı belirli aralıklarla veli ile görüşmeler yapar. Süreç içerisinde öğrenme destek uzmanı- psikolojik danışman-öğretmen de işbirliği içinde çalışır ve birlikte hareket eder. Bilişsel süreçler duygusal süreçlerle birlikte ele alınır. Psikolojik danışman da öğrencinin duygusal ve sosyal alanlarda gelişimi için destek olur ve öğrenci ve veli ile çalışır.
Mesleki Rehberlik
Bireyin kişisel özelliklerini, tutumlarını, ilgilerini, yeteneklerini, değerlerini, amaç ve sınırlılıklarını tanıyarak hayatına yön verebilmesi ve kendi kişiliğine uygun bir kariyer planlaması yapabilmesini hedefleyen mesleki rehberlik çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Seminer ve Bültenler
Öğrencilerin yaş dönemi özellikleri ve gelişimleri göz önünde bulundurularak ihtiyaca dönük ya da belli bir plan çerçevesinde, rehberlik ve psikolojik danışma bölümünü tarafından ya da ilgili alanda uzman kişilerce çeşitli bilgilendirme ve paylaşım toplantıları düzenlenmektedir.
Veliye Yönelik Çalışmalar
Öğrencilerin duygusal zorluklarla baş edebilmeleri, akademik, sosyal ve davranışsal anlamda gelişim evrelerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri, kendi kişilikleri hakkında farkındalıklarını oluşturabilmeleri ve karşılaştıkları problemleri doğru yöntemlerle çözebilme becerilerini geliştirebilmeleri adına anne babaların işbirliği ve desteği oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu anlamda rehberlik ve psikolojik danışma bölümü, ihtiyaç duyduğu noktalarda veli ile iletişim kurarak, bireysel görüşme yapmak için randevu vermekte ve yaşanan sorunun içeriğine göre görüşmeleri düzenli olarak devam ettirmektedir.
Aile, okul, rehberlik ve psikolojik danışma bölümü üçgenini kuvvetlendirmek, anne babaları duygusal ve psikososyal alanlarda desteklemek ve bilgilendirmek adına ihtiyaç duyulduğu zamanlarda rehberlik ve psikolojik danışma bölümü tarafından, anne babalara ve öğretmenlere yönelik çeşitli seminer ve eğitimler düzenlenmektedir. Ayrıca belli aralıklarla anne babaların kendi iç dünyalarına dönmesini ve kendi duygu, düşünce ve tutumlarını keşfetmesini sağlayacak içerikte paylaşım grupları gerçekleştirilmektedir.
Tüm bu çalışmaların yanında velilere ihtiyaç duyulan ve öğrencilerin yaş dönemi itibariyle içerisinde bulundukları dönem özelliklerini, olası zorluklar ve baş etme şekillerini içeren yazılı doküman paylaşımları ve bülten çalışmaları yayınlanmaktadır.
Rehberlik ve psikolojik danışma bölümünün belirttiği bu amaçlar ve çalışmaların en etkili şekilde gerçekleştirebilmesi için velilerle gerçekleştireceği işbirliği oldukça önem teşkil etmektedir. Çocuğun gelişim süreci hakkında bilgi paylaşımı yapmak, sorularınıza yanıt almak ve görüşlerinizi bildirmek için rehberlik ve psikolojik danışma bölümünden randevu alıp görüşme yapabilirsiniz.
